Calendar evenimente

luni, 24 august 2009

Mai multe despre valuta

Pentru fiecare valută există o simbolizare standard, recunoscută în lumea întreagă şi aprobată prin standardele de conformitate ISO. Simbolurile sunt alcătuite din trei litere, primele două simbolizand ţara, iar a treia denumirea valutei. De ex. dolarul SUA, conform standardelor de clasificare, se notează USD, unde US înseamnă United States, iar D este prima literă din denumirea valutei.
Coduri valute:
USD - dolarul american
EUR - euro
JPY - yenul japonez
GBP - lira sterlină
CHF - francul elveţian
CAD - dolarul canadian
AUD - dolarul australian
NZD - dolarul neozeelandez

În fine, o cotatie arată astfel: USD/CHF 1.1980/1.1985. Această cotatie ne arată că putem vinde un dolar SUA pe 1.1980 franci elveţieni sau putem cumpără un dolar SUA contra 1.1985 franci elveţieni.

Pietele principale sunt cele din Londra si New York, Marea Britanie si Statele Unite realizand mai mult de 50% din volumul tranzactiilor, fiind urmate de piata din Tokyo.

Activitatea de tranzactionare creste atunci cand pietele principale se suprapun. Aproape doua treimi din activitatea din New York se desfasoara in timpul diminetii, in timp ce pietele din Europa sunt inca deschise.

Volumul tranzactiilor pe tari arata astfel: Marea Britanie - 31.3%; Statele Unite - 19.2%; Japonia - 8.3%; Singapore - 5.2%; Germania - 4.9%; Hong Kong - 4.2%; Australia - 3.4%; Altele - 23.5%.

Dolarul American este implicat in aproape 90% din toate tranzactiile de schimb valutar.

Volumul tranzactiilor in functie de monedele nationale este: USD- 88.7%, EUR- 37.2%, JPY- 20.3%, GBP- 16.9%, AUD- 5.5%, CAD- 4.2%, Altele- 21.1%. Datorita faptului ca intr-o tranzactie sunt implicate doua monede nationale, suma procentelor pentru fiecare moneda individuala este 200% in loc de 100%.

Volumul tranzactiilor pe perechi: EUR/USD - 28%, USD/JPY - 17%, GBP/USD - 14%, AUD/USD - 5%, USD/CAD - 4%, EUR/JPY - 3%, altele - 25%. Toate aceasta tinde sa conduca catre o piata foarte lichida si foarte convenabila pentru schimb.

Spre deosebire de multe alte titluri de valoare (instrumente financiare care pot fi tranzactionate) piata FX nu are un curs fixat; instrumentele financiare sunt mai intai de toate tranzactionate prin banci, brokeri, dealeri si apoi prin institutii financiare si persoane fizice.

Tranzactiile se faceau mai ales prin telefon, iar acum se fac din ce in ce mai mult pe internet. Abia in ultimii ani, investitorul idividual a putut avea acces la aceasta piata. Inainte, sumele mari necesare ii excludeau pe investitorii individuali. Cu avantul pe care l-a capatat Internetul si cu cresterea concurentei, acum este mai usor pentru majoritatea investitorilor sa aiba acces la aceasta piata.

Veti auzi foarte des cuvantul Interbank in discutiile referitoare la FX. La origine, dupa cum suna si numele, erau banci si institutii mari care faceau schimb de informatii cu privire la cursul curent la care, clientii lor sau chiar acestea, erau pregatiti sa cumpere sau sa vanda valuta. Inter insemna intermediar si Bank insemna institutii care tin depozite. Piata a avansat atat de mult incat a ajuns la un punct in care termenul interbank reprezinta orice persoana care este pregatita sa cumpere sau sa vanda valuta. Ar putea fi doi indivizi sau chiar agentul tau local de turism care ar vrea sa schimbe Euro in Dolari. Oricum, va veti da seama ca majoritatea brokerilor si a bancilor folosesc sisteme centralizate care asigura corectitudinea cotatiei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu